onsdagen den 4 januari 2006  

Debattartikel NA 120922

Bygg Laxårondellen nu!

 


Sedan olyckan den 20 augusti vid trafikljusen i Laxå, då en kvinna boende på orten skadades svårt, då hon blev påkörd av en långtradare på väg från Göteborgshållet, har upprördheten och ilskan över senfärdigheten att göra iordning en trafiksäker rondell vid korsningen E20/väg 205 i Laxå ökat. En facebooksida startades som i dagsläget har mer än 1 500 medlemmar, detta i en kommun med drygt 5 500 invånare, mer än var fjärde invånarna protesterar för att en rondell ska byggas nu!


Under flera år har kommunledning och politiker påpekat för Trafikverket, och före dess existens för Vägverket, att korsningen är trafikfarlig. Det kan inte vara rätt för invånare i Laxå att behöva riskera livet varje morgon och kväll, då man passerar de gröna trafikljusen – chansen att en långtradare kör mot rött på E20 är mycket stor. Bland befolkningen i Laxå finns otaliga berättelser hur långtradare på E20 kör mot rött, passerar personbilen med decimetrar till godo, struntar i att ta hänsyn etc. och även i många fall hur personer har blivit påkörd fast de kör över korsningen vid grönt. Nu är det dags att rädda liv på trafikanter vid trafikljusen i Laxå!


Trafikverket har tagit fram en arbetsplan för en ny rondell (det fanns en rondell fram till 1967) där kostnaden slutar på 14 - 15 miljoner kronor. Då Trafikverket har ont om pengar, trots regeringens satsningar på väg och järnväg, undersöks hur kostnaderna ska kunna minskas till ca 10 miljoner kronor. Även om kostnaderna minskas så finns inte pengarna i alla fall, kanske 2014 eller 2015, men ingen vet säkert. För några år sedan fanns pengar i planen för att bygga om trafikljusen till en rondell, men dessa pengar gick till något annat, som ansågs vara mer prioriterat. Nu måste pengar tas fram för att rädda liv!


När det gäller infrastruktur har det blivit normalt att den kommun som ”tjänar” på att Trafikverket bygger en rondell, väg, etc. går in med någon form av medfinansiering, trots att E20 är en statlig väg, men de allra flesta i Örebro län vet hur Laxå kommuns ekonomiska situation är – inga pengar!


Vad vi förstår så undersöker Regionförbundet Örebro om de kan medfinansiera/förskottera pengar så att Trafikverket kan bygga. Det kan också medfinansieras genom att de ”citybanepengar” som länets kommuner ska bidrag med för att bygga ut kollektivtrafiken i länet. Det bästa vore att Regionförbundet förskotterar byggnationskostnaden under 2013 och att rondellen byggs under våren detta år och att Trafikverket betalar tillbaka större delen av medfinansieringen (ca 11-13 Mkr) under 2014-2015.
Då finns rondellen till semesterperioden 2013 och Trafikverkets ekonomi klarar förhoppningsvis av denna insats.


Vi som bor i Laxå och de som åker på E20 kan inte vänta längre – bygg Laxå rondellen NU!

 

Bo Rudolfsson (KD)
Partiföreträdare Laxå                                                                        
Regionpolitiker Örebro län

 

 

 

Pressbilder

Här kan du ladda hem pressbilder på mig.