onsdagen den 4 januari 2006  

Inför en civilkuragelag nu!

Nyligen rånades en man på tunnelbanespåret i Stockholm och lämnades försvarslös kvar på spåret.  Den misstänkte är nu gripen och misstänks för ytterligare liknande stölder. Övervakningsfilmen från tunnelbanan finns på www.youtube.com och har väckt starka känslor inte bara i Sverige utan också i ett flertal andra länder. Främst för att den medvetslöse lämnades kvar i väntan på tåget. Rånaren visade ingen som helst förståelse för vad som skulle hända när tåget kom.

Nu visar det sig att rånaren bara kan dömas för rån, inte att han riskerade livet på den försvarslöse personen genom att han inte fick hjälp att komma från spåret. Sverige har nämligen ingen civilkuragelag, vilket finns i en del andra länder och som i just en sådan här situation hade varit till hjälp.

Händelsen påminner om Uno Svenningssons låt ”Under ytan” och textraderna ”Någon sparkar och slår en stackare där som är helt utan chans. Jag ser att ingen verkar bry sig och inte heller jag. Rädslan är för stor och stark. För att göra något alls”.

Nu väcker Kristdemokraterna nya krav på en civilkurage lag i Sverige. En lag som ställer krav på oss medborgare att hjälpa en medmänniska i nöd, utifrån situationen och utifrån vår förmåga. Det handlar inte om att gå emellan våldsamma slagsmål eller ens ge sig på rånaren i det ovan nämnda fallet. Men de flesta kan ta fram mobilen och ringa polisen eller hjälpa offrat från spåret när förövaren gett sig iväg. Man kan också handla som den busschaufför i Örebro som 2010 med buss och alla passagerare körde en kvinna med epileptiskt anfall direkt till akuten, han handlade och tittade inte bara på. Det finns en liknande lagstiftning i flertalet andra länder i Europa såsom Norge, Finland, Tyskland, Frankrike och Danmark. Så varför skulle det inte en sådan lagstiftning fungera i Sverige?

För många yrkesgrupper som arbetar med barn och unga, till exempel grundskolelärare, förskolelärare och sjuksköterskor, är det idag lag på att anmäla till och med misstanke om missförhållanden. Det behövs inga bevis, bara misstanken räcker. Om det i så fall finns missförhållanden så utreds det av socialtjänst och eventuellt polis. Lika självklart som det är att anmäla detta borde det vara för oss medmänniskor att försöka förhindra brott, ett telefonsamtal kan räcka, och även anmäla brott i samhället

Våra lagar har alltid speglat våra värderingar och nu behövs mer civilkurage i vårt samhälle. I den bästa av världar skulle det bara behövas en enda lag – behandla andra med respekt och medkänsla. Var mot andra som du själv vill bli behandlad. I väntan på detta behöver vi uppmuntra till att ta ansvar för våra medmänniskor som för tillfället hamnat ”under ytan”. Inför en civilkuragelag!

Bo Rudolfsson (KD)  
Landsting & Regionpolitiker 

Lars-Erik Jonsson (KD)        
Oppositionsråd Karlskoga

Ann-Catrin Örtquist (KD)
 Ledamot Folkhälsonämnden

Pressbilder

Här kan du ladda hem pressbilder på mig.