onsdagen den 4 januari 2006  

NA-sida 120826 Ursprungsartikel NA120819

Debattartikel NA 120826
Replik Samuelsson (19/8)

Mycket kan avhjälpas med rätt verktyg!

Örjan Samuelsson (19/8) beskriver den situation om många personer med funktionsnedsättning drabbas av i och med att de inte får chansen till ett jobb. Han nämner också den s.k. Funka-utredning som regeringen presenterade i våras och precis som oss menar han att många av utredningens förslag är bra.
Kristdemokraterna stödjer vikten av att förenkla för arbetsgivarna, så att de blir mer medvetna om vilka möjligheter som finns. Många funktionshindrade har en unik kompetens som kan komma arbetsplatsen till del med ganska enkla medel, om vi bara vågar tänka lite utanför ramarna.


Redan tidigare har vi kristdemokrater fört fram behovet av särskilt handledarstöd för arbetsgivare. Dels en handledarpeng och dels information till stödpersoner i den anställdes närhet som kan ge råd om funktionsnedsättningen, sjukdomsbilden eller den sociala situationen.


Ytterligare en viktig faktor är att jämställa förhållandena mellan Samhall och andra företag, såsom FunkA-utredningen är inne på. De offentliga arbetsgivarna har stor betydelse, bl.a Örebro läns landsting, men allt fler privata företag ser fördelarna att ta ett socialt ansvar och att detta kan utvecklas till en affärsfördel.
Det är oacceptabelt att ungefär en halv miljon svenskar står utanför ordinarie arbetsmarknad på grund av funktionsnedsättningar eller liknande hinder. Om var och en av dessa skulle få arbeta 100 % av sin förmåga skulle både kostnader för bidrag och ohälsa minska, samtidigt som fler skulle få del av en annorlunda kompetens . Störst är dock vinsten för den enskilde.

Ett funktionshinder kan hos en anställd visa sig mer eller mindre tydligt. Det kan handla om allt ifrån att vara rullstolsburen till mer ”osynliga” svårigheter och det är därför viktigt att inte dra alla över samma kam. I fel miljö kan funktionsnedsättningen vara förödande, men med rätt stöd och ett positivt förhållningssätt kan det tidigare nedsättningen/hindret till och med bli en fördel!

Bo Rudolfsson (KD)
Ledamot av Landstingsfullmäktige


 

Pressbilder

Här kan du ladda hem pressbilder på mig.